Slipp noen av vondtene

Osteopat Fredrik Marthiniussen holdt foredrag om skadeforebygging for ca 200 spillere og trenere i Teie fotball. I den forbindelse ble han intervjuet av avisen Øyene på Nøtterøy:

 

Skadeforebyggende trening er løsningen:

 

Slipp noen av vondtene

 

Av Arne Johan Furseth, Øyene

 

– Alle som driver med idrett må regne med småskader iblant, men den store utfordringen er å unngå alvorlige skader tidlig i karrieren.

Det er osteopaten Fredrik Marthiniussen i Fasia med praksis på Vestskogen, som sier dette. Han har i en årrekke behandlet både idrettsutøvere og andre for skader som i beste fall kunne ha vært ungått med riktig, forebyggende trening. – Skadeforebyggende trening er i dag helt avgjørende dersom en utøver vil ha en lang og god karriere. De som har drevet med denne typen trening allerede fra ung alder av, vil stå bedre bedre rustet mot alvorlige skader senere i karrieren, enn de som har droppet å ta denne treningen på alvor.

 

Helhetlig behandling

Før vi fortsetter denne samtalen om idrettskader, kan det være greit å nevne at en osteopat skiller seg fra andre manuelle behandlere fordi de ser etter sammenhenger i kroppen, samt fokuserer på årsakene og ikke bare på symptomene.
– Vi tenker på kroppen som en helhetlig organisme, understreker han. – På den måten føler vi at vi bedre forstår hvordan en skade eller smerte har oppstått. Foruten å behandle og korrigere ledd og bløtvev, fokuserer osteopater på kroppens eget nettverk, bindevevet.
– Bindevevet er spesielt viktig for oss fordi det registrerer skader og kan derfor være en direkte årsak til at det oppstår spenninger i kroppen og gjerne andre steder enn der symptomene oppleves. Det forklarer også hvorfor vi ofte behandler andre deler av kroppen enn der symptomene oppstår, poengterer han. – Plager i kneet kan for eksempel komme fra stivhet i en ankel og/eller stivhet/smerter i hoften eller korsryggen.

 

Elastiske muskler

Fredrik Marthiniussen understreker at unge, så vel som eldre utøvere, kan redusere antallet skader på idrettsbanen betraktelig, med riktig forebyggende trening. Selv liker han best å kalle dette for prestasjonsfremmende trening. – Når du styrker muskulaturen vil den nemlig tåle mer og dermed gjøre kroppen i bedre i stand til å prestere.

Litt av hemmeligheten er å holde muskelene og annet vev elastisk. En muskel som er stiv er ikke like motstandsdyktig og derfor heller ikke like sterk. Mer komplisert er det ikke, er konklusjonen. Han nevner deretter at de hyppigste skadene blant idrettsutøvere er ankel, kne og lyske. – Jeg antar at de fleste som driver med, eller har drevet med idrett, er godt kjent med begrep som schlatters, hamstring, korsbåndskader osv. Ubehagelig greier, for å si det sånn.

 

Ingen nedre grense

– I dag vet vi mye om disse skadene, fortsetter han. – Vi kan redusere hamstringskader med 85 prosent med riktig forebyggende trening. Likeledes kan vi forebygge korsbåndskader som er mer vanlig hos jenter enn hos gutter (ref Amanda Kurtorvic og Nora Mørk)  Det er en ugrei skade fordi den tar tid å lege og det passer naturligvis en toppidrettsutøver dårlig. Det positive er at med god oppfølging kan utøverne bli helt friske, selv om det tar tid.
Igjen kan utøverne redusere sjansene for å pådra seg disse ubehagelige skadene ved å starte tidlig med å forebygge, gjerne via lek ved 8-9 års alderen. Det kommer helt an på treneren og vedkommendes evne til å lage gøyale øvelser som styrker muskulaturen.
Jeg tenker ofte at det er viktig å få ut info til klubbene om dette. Teie Fotball, hvor jeg selv er med og trener et jentelag, har allerede tatt tak i dette med prestasjonsfremmende trening og vi ser allerede den positive effekten av det.

 

Egentrening

– Et annen viktig grunn til at jeg foretrekker å bruke uttrykket prestasjonsfremmende trening, er at elastisk og sterk muskulatur også forbedrer motorikken. Smidig motorikk på fotballbanen er ofte forskjellen på en god og dårlig finte. Bare se på Messi og på gode gamle Ronaldinho. Begge har en enorm balanse med raske tyngdeoverføringer som gjør de er ytterst vanskelig å stoppe på banen, sier han.
Et annet mer jordnært problem i disse tider, er all stillesittinga for an PC, nettbrett og mobil. – Det er enda en grunn til å drive systematisk skadeforebyggende trening og motorisk trening i idrettslag og på skoler. Den bør også være en selvfølgelig del av egentreninga. De unge må nødvendigvis lære seg å ta ansvaret for dette selv, tenker jeg.

Osteopat Fredrik Marthiniussen avslutter gjerne intervjuet med å peke på vinteren og betydningen av god oppvarming når gradstokken kryper nedover. Ingen bør starte treninga ute, med kraftig belastning av musklene før de er gjennomvarme, er osteopatens enkle, men viktige råd.